HALUZ 2006: A čo bolo ďalej?

"... to vám rozpovieme hneď." Aspoň tak sa spieva vo zvúčke Bambuľky. Ak aj vás trápi, ako to vlastne celé s rodinkou Haluzovcov dopadlo, stlmte svetlo, usaďte sa do pohodlného kresla, uvarte si silný čierny čaj, potichu pustite nejakú klasickú hudbu, a začítajte sa do (jedného možného?) záveru(?) rodinnej ságy.


Tam, kde po celý čas hľadania dedičstva odpočíval Kameň Mudrcov, tam (hneď vedľa držiaka na toaletný papier) odpočívala aj podrobnejšia záveť Abraháma Haluza. Svoju rodinu chcel postrašiť tým, že im nič neostane, a tak veľké bolo ich prekvapenie, keď sa k nim tesne po finále dostala záveť rozumnejšia.

Abrahámov syn Dušan Haluz s manželoku Evou dostali do správy Abrahámov dom s podmienkou, že ho nesmú predať a musia umožniť cezpoľným členom rodiny Haluzovcov bývať v ňom kedykoľvek počas návštevy Bratislavy. Dušan predal svoj byt v Ružinove a niekoľko rokov opravoval dom Abraháma, do ktorého sa s rodinou presťahoval, aj keď Abrahámovu pracovňu nechal v pôvodnom stave. Eva zdedila všetky ručné práce svojej svokry Beatrix (Abrahám poznal veľké hobby svojej nevesty) a Eva popri svojom zamestnaní doteraz pletie, háčkuje a vyšíva z netradičných materiálov a látok, ktoré pozvláčal Abrahám svojej manželke z celého sveta. Evu môžete pravidelne stretnúť na bratislavských Vianočných trhoch. Dušan tiež musel pred právnymi zástupcami Abraháma Haluza prisľúbiť, že bude "sekať dobrotu a už nevyrábať vnúčatá v krajinách, kam je veľké poštovné".

Lenke Haluzovej jej dedko zveril práva na zverejnenie akýchkoľvek z jeho písomných a fotografických záznamov, monografií, výskumov a poznámok, ktoré nájde v jeho pozostalosti. Lenka po vyštudovaní angličtiny a prekladateľstva vydala dedkovu monografiu "Vplyv ropúch na lopúch" (zaoberala sa ekosystémom vodných tokov v okolí Bratislavy) a za získané finančné prostriedky sa vydala pátrať po nájomníkovi Veverkovi. Skladateľa a pologénia Veverku našla v obci Juskova Voľa a po niekoľkých pokusoch a niekoľkých fľašiach Tuzemského Umu sa jej podarilo ho presvedčiť, aby jej porozprával svoj životný príbeh a príhody, ktoré zažil s Abrahámom Haluzom. Lenka plánuje vydať Veverkovu biografiu, ktrej názov zrejme bude jednoduchý: "Môj život a iné haluze".

Svojej sestre Cecílii, ktorej remeslo pred jej skorým dôchodkom v štyridsiatke nikomu neprezradil, Abrahám odkázal slušný obnos peňazí, z ktorých jej až do smrti bude vyplácaná renta. Po jej smrti bude rentu dostávať jej dcéra Filoména, alebo jej deti. Cecíliu, počas finále nachýlenú na nervové zrútenie, to okamžite upokojilo, aj keď prvé štyri platby musela použiť na vyplatenie právnikov, ktorých si najala. Ďalej jej odkázal poukaz na žulový náhrobný kameň. Cecília mu bola tak vďačná, že sa zmierila aj s tým, že jeho telo bolo odoslané na výskumy. Nakoniec sa v klube bratislavských dôchodcov stala veľmi známou a príbeh dedičstva Abraháma Haluza vyplňoval stretnutia klubu ešte po mnohé roky.

Detné deti - Gertrúdin syn Konrád, Noro, Lenka, Preston, Owen, Manuela aj Filoména v prípade, že ukončia vysokoškolské vzdelanie v odbore, v ktorom si vybrali, dostanú zoznam Abrahámových priateľov z rôznych odborov, ktorí ich, ako potomstvo Haluzovo, z obdivu a priateľstva k Abrahámovi zamestnajú minimálne na skúšobnú dobu, ako všetci súhlasili.

Manuela María de la Rama Villanueva priletela na Slovensko prvým lietadlom, ktoré letelo po jej promócii, čo bolo zhruba v čase, keď si Eva Haluzová začala zvykať na ideu jej existencie. Ako v jednej zo svojich kníh napísala Lenka, jej mama bola ale nakoniec Manuelou nesmierne nadšená a nedala na ňu dopustiť, aj keď s jej matkou sa stretnúť odmietla. Manuela využila dedkov zoznam priateľov a získala miesto v prestížnom výskumnom ústave vo Švajčiarsku. Manuela tiež dostala do správy všetky dovtedy patentované Abrahámove vynálezy, ako napríklad špongiu na riad, ktorá nikdy neprestáva peniť. Jej povinnosťou podľa vôle Abrahámovej je tiež ochraňovať a ďalej skúmať Kameň Mudrcov (rozumej Haluzov), Lenkou familiárne nazývaný "Jáchyme". Manuela často brávala svoju matku Esmeraldu na výlety po svete, a aj s Prestonom spolupracovali na Lenkinej sérii článkov "Ľudia sú zo zeme, programátori voľakde od Pluta".

Jonathan Jordan Mirage, bývalý basketbalista zvaný JoJo a jeho žena Ivona Mirage s deťmi Owenom a Prestonom vyfasovali doživotnú leteckú banku Chicago-Bratislava. Owen Mirage sa stal známym Chicagským korporátnym právnikom a svoje služby poskytoval hlavne firmám v Štátoch žijúcich Slovákov. Preston absolvoval vydarenú kariéru programátora, vydal zbierku vtipov o právnikoch, oženil sa so Slovenkou a obe jeho deti, dvojičky, sa stali právnikmi.

Konrádovi Abrahám poručil nemalú sumu peňazí, s podmienkou, že ju musí investovať, a že tak musí urobiť na Slovensku. Konrád vyštudoval public relations a hneď potom na Slovensku postavil úspešné golfové ihrisko na snehu. Filoména, ktorá zvládla tri roky menežmentu, sa k nemu pridala, starala sa o trendy look golfového klubu a usporiadavala večierky pre smotánku. Takmer sa vydala za istého Novozámockého gentlemana, ale zistila, že podľa čínskeho horoskopu sa k sebe nehodia, a tak zatiaľ ostáva slobodná. Ak by ste mali záujem...

Norbert Haluz nejaký čas chodil s istou Natáliou, harmónia tohto vzťahu bola ale narušená návratom Konráda Blatta, na ktorého sa Natália okamžite zavesila. Konrád to ale svojmu nejlepčýmu pšítely Norovi nemohol urobiť, a tak ju radšej odmietol. Neskôr Noro dokončil štúdium na Vysokej Škole Ekonomickej a tiež využil dedkov zoznam. Prakticky celý život pracoval pre istú poisťovňu a jeho najväčšou zásluhou bolo, že výhodne poistil celú svoju rodinu, či už to chceli, alebo nie.

Právnici Abraháma Haluza dostali svoj zmluvný podiel a saká Hugo Boss s erbom Haluzovcov, čo pokladali za veľmi veselé. Na nich tiež padlo rozhodnutie, či nimi a Abrahámom vybraní organizátori Hľadania dedičstva dostanú právo konať podobné akcie pod označením Haluz aj do budúcnosti. JuDr. Budzogáňovi to síce trvalo celkom dlho (vybral si vtedy dovolenku), ale svoje zvolenie v Abrahámovom mene organizátorom dal.

Po niekoľkých rokoch, keď všetci Haluzovci viac či menej spokojne žili a pracovali, rozhostil sa v mnohých z nich pocit, že čas Abrahámových žartíkov sa už pominul. Až jedného dňa na dvere Haluzovie domu zabúšil motorkár so strojom Harley Davidson, ktorý sa ukázal byť jedným z Abrahámových priateľov z Litvy, a odovzdal vyplašenej Eve Haluzovej veľkú drevenú debnu...

THE END