Úloha: net (f5)

Autor(i): MišoF, pôvodný nápad Monika

zadanie :: riešenie :: diskusia :: poradie riešiteľov


Táto úloha nebola verejne dostupná. Aktivovať sa dala nasledovne:

Zadaním úlohy bolo číslo na papieri, ktorý našla Lenka. Toto číslo bolo začiatkom stopy, ktorej sledovaním ste postupne mohli získať aktivačný kód aj odpoveď.

Ako už formátovanie napovedá, ide o ICQ číslo (a nie fax do Portugalska... skúšal niekto?).

Toto číslo si registroval kto iný ako sám Abrahám Haluz. Keď si pozriete na icq.com jeho profil, dočítate sa v popise, že "dalsi krok je url 2663602005?haluz".

Aj keď sa to nezdá, 2663602005?haluz je skutočne platná URL, stačí to pastnúť do browsera a dať Enter.
(Pár slov pre zasvätených: to dlhé číslo je jednoducho IPv4 adresa zapísaná ako 32-bitový unsigned int. Áno, funguje to. Cool, nie? :))

Tam sa dočítame, že "34343 5983853662 pets dr3". Tu sme si dali trochu práce s tým, aby nebolo na prvý pohľad jasné, že tento text treba čítať sprava doľava :) Potom začne dávať trochu viac zmysel: "3rd step 2663583895 34343".

Tentokrát už máme okrem adresy počítača ešte jedno číslo, pochopiteľne port. Viacerí skúsili opäť použit browser na http://2663583895:34343 a dočítali sa, že sa majú identifikovať ako člen rodiny... len už nemali ako. Browser sa už s našim serverom príliš neporozpráva. Vhodnejším nástrojom boli rôzne klony telnetu.

Takto vyzeral celý dialóg:

> vitaj, navstevnik!
> identifikuj sa ako clen rodiny.
> 
> 1 ako sa vola mojA sestra?
< cecilia
> 2 zviera Co chova lenka
< fretka
> 3 ktorE je najmladsie Evine dieta?
< norbert
> 4 co Bude owen az dostuduje?
< pravnik
> 7 ako sA vola konraDova mama?
< gertruda
>
> gratulujem.
> ako odpoved zadaj rok v ktorom ma navzdy opustila
> moja milovana manzelka beatrix.

Odpovede na posledné dve otázky sa dali najľahšie zistiť tak, že ste napísali mail niekomu z rodiny (ideálne Konrádovi a/lebo Lenke) a presvedčili ho, aby vám ich prezradil. Rok sa teoreticky dal aj odtipovať, možností je málo.

Druhou možnosťou bolo z rodokmeňa rodiny Haluzovcov správne odhadnúť, že meno Konrádovej mamy začína na G, a následne ho uhádnuť.

Čísla a veľké písmená v komunikácii tvoria aktivačný kód. Riešením je rok 1996.