Úloha: dancing (h1)

Autor(i): JanoS

zadanie :: riešenie :: diskusia :: poradie riešiteľov


Ak by ste skúšali na samotnú úlohu použiť ten istý princíp ako na jej aktiváciu, veľmi skoro by ste zistili, že to asi nieje správny spôsob. Text úlohy obsahuje oveľa viac ako 26 rôznych panáčikov. Dohromady ich v celej abecede je 240, to sa ale zo zadania šifry nedá zistiť. Jeden hint, ktorý bol v newslettri 2 bol taký, ktorý vám mohol napovedať to, že panáčik ktorý stojí na hlave kóduje diakritiku. Pre ďaľšie uvažovanie budeme počítať, že všetci panáčikovia stoja na nohách.

Ďaľšiu vec, ktorú si môžete všimnúť, je to že slová sú väčšinou dosť krátke - 1 až 3 znaky sú najčastejšie. Z toho sa dá vydedukovať, že panáčik kóduje viac ako jedno písmeno.

Najúspešnejšia metóda riešenia stála na fakte, že text sa rýmuje. Dá sa to všimnúť na koncoch riadkov 1 a 3 (3 stojí na hlave pravda), 2 a 4, 5 a 6, 7 a 10 a 8 a 9. Tento rým teda zapíšeme ako ABAB CC DEED. Čo sa takýmto rýmom? Vyzerá to na nejaký sonet. Napíšeme to do google (ababccdeed site::sk) a hneď na prvej stránke narazíme na Sládkovičovu Marínu. Pri porovnávaní textu s Marínou zistíme že to akosi nepasuje, ale ak skúsime porovnať iné Sládkovičovo dielo - Detvana, rýchlo naďabíme na to, že jeho prvé 2 strofy sedia so zadaním úlohy.

Metódou dosadzovania rýchlo zistíme ako sú jednotlivé znaky zakódované. Jeden panáčik kóduje nanajvýš dvojicu spoluhláska-samohláska. Prvý riadok je teda:
s-to-jí vy-so-ká di-vá po-ľa-na

Keď sa nám už podarilo dekódovať Detvana, môžeme sa vrhnúť na dekódovanie odpovede. Malý problém môže byť ten, že väčšina panáčikov z odpovede sa v texte vôbec nevyskytuje (a teraz nemyslím farbu a očičká, to vás snáď nezmiatlo). Pri detailnom porovnaní panáčikov si ale môžeme všimnúť fakt, že ľavá ruka panáčika (tá na našej pravej strane) kóduje samohlásku a nohy a jeho pravá ruka kóduju spoluhlásku. Napríklad ten čo len stojí a "hajluje" je A, a teda každý panáčik čo hajluje ľavou rukou kóduje slabiku končiacu na -A. Takouto metódou sa nám podarí dešifrovať väčšina odpovede:
SE-?I DE-ŽO BI-CY-K-LU-JE

Spoluhláska ktorá je v druhej slabike sa nikde v texte nevyskytuje, no ale pri rýchlom pohľade na abecedu nás napadne jedine možné pismenko: X

Správna odpovď teda je: SEXI DEZO BICYKLUJE