Úloha: quiz2 (c1)

Autor(i): MišoF

zadanie :: riešenie :: diskusia :: poradie riešiteľov


Táto úloha nebola verejne dostupná. Aktivovať sa dala nasledovne:

V prvom newsletteri bol priamo uverejnený jej aktivačný kód.

Neexistuje lepši spôsob ako vám dať informácie. Tentokrát ste sa (veľmi pravdepodobne) až po vylúštení úlohy dozvedeli, ako je to s mnohými zaujímavými (aj "zaujímavými") štatistikami. Úloha na haluzenie? Možno. Ale pri tempe tri pokusy za hodinu sa naozaj oplatilo stráviť čakanie radšej zisťovaním potrebných informácií a mať to skôr. Na štyri otázky mohol odpoveď získať každý. Ale komu sa chce haluziť, tomu (aspoň tentokrát) brániť nebudeme :)

Rozumný postup je najskôr skúsiť poskladať z písmen možností 10znakové slovo. Slovník v počítači a regulárne výrazy túto prácu vedia značne zjednodušiť, ale aj bežná slovná zásoba a trocha snahy stačia. BEZDOMOVEC? CENTIMETER? MIKROMETER? KANDIDATKA? MODERNISTA? Nie.

Tak to asi budú dve slová. Keď odhliadneme od pár skvelých možností ako napríklad KONDOM OTEC či MIKROB ATAK, musí ísť o dve päťpísmenové slová.

Tu je možností celkom dosť. Tri otázky sa však dali zodpovedať čumením na webstránky. A to:

(Ešte je tu Abrahám a jeho deti, ale šlo to aj bez nich.)

Toto nám dáva odpoveď __KRY_____, čiže MOKRY _____.

Rozumné možnosti sú asi: bager, beťár, bivak, divák, masér, mešec, meter, náter, neger, nitár a notár.

To sa už dá odtipovať, začínajúc najpravdepodobnejšími. (Pre každú otázku odhadneme pravdepodobnosť s akou je podľa nás ktoré písmenko správne, atď.) Správne je MOKRÝ BAGER.

O odpovediach na kvízové otázky sa teda dozvedáme:

Záverom dodávame, že kto si slimáka nedolúštil, ten nevedel, a vyšlo mu MODRY BAGER. Toto je evidentne zle, bagre sú predsa žlté. Ak ste skúšali odovzdať modrý bager, mali by ste sa teraz aspoň minútu hanbiť.