Úloha: prahory (e7)

Autor(i): nápad JanoS, text MišoF

zadanie :: riešenie :: diskusia :: poradie riešiteľov


Táto úloha nebola verejne dostupná. Aktivovať sa dala nasledovne:

V prvom newsletteri bol fejtón "Prahory tu už boli". Prvé písmená viet boli len A, B, C, D, E a F a tvorili jej aktivačný kód.

Prahory tu už boli (fejtón)

Asi málokto tuší, že keď Roald Amundsen (pár mesiacov pred tým, ako sa to podarilo Robertovi Falconovi Scottovi) dosiahol južný pól, vítala ho tam ceduľa s nápisom "Prahory tu už boli.". Dodajme, že slávny bádateľ sa pri pohľade na ceduľu zachoval ako úplné indivíduum z lavičky pri železničnej stanici – ceduľu zúrivo rozdupal a na jej miesto zabodol nórsku vlajku. Celé okolie vlajky síce vyzeralo ako jeden veľký chliev, tím sprevádzajúci Amundsena preto musel realizovať núdzový plán: nasledovala náhodná prechádzka po ľadovci, a vlajku odfotili až po tom, ako už nebolo vidieť stopy Amundsenovho vyčíňania.

Asi takto sa začal fenomén, ktorý sa v nasledujúcich rokoch rozšíril po celom svete. Celkom rovnakú vetu, ako našiel slávny polárny bádateľ, dnes bežne začujete, keď unavení slnkom svietiacim vám do očí zaspávate v lese neďaleko Brna. Alebo od riaditeľa podniku Hlubna, keď sa ho prídete spýtať na akýsi čiarový kód. Ešte jeden príklad: chcel som si minule kúpiť do bytu ústredné kúrenie, prídem do obchodu, a už vo dverách ma predavač víta: "ach, tak je mi to ľúto, dostali sme len jeden kus a –" Dúfam, že každému je jasné, ako jeho veta končila.

Fakt sa mi nechcelo veriť, že na tomto svete žijú takí zlí ľudia, ktorí mi nedoprajú moje kachle. A ako na potvoru, rovno v tú noc sa drasticky ochladilo, graf teploty miestami pripomínal klesajúcu kvadratickú funkciu. Bŕŕŕ, ešte šťastie, že nesneží, pomyslel som si, no mojmu utrpeniu ešte nebol koniec – ani ráno neprinieslo vykúpenie, slnko vyzeralo ako maličký červený trpaslík a vôbec nehrialo. A s úderom deviatej hodiny ma už viezli do nemocnice s obojstranným zápalom pľúc.