Úloha: hardest (h5)

Autor(i): MišoF

zadanie :: riešenie :: diskusia :: poradie riešiteľov


Táto úloha nebola verejne dostupná. Aktivovať sa dala nasledovne:

Aktivačný kód bol zverejnený v druhom newslettri.

Bolo už veľa šifrovacích hier. Bolo už veľa ťažkých úloh. Rozhodli sme sa, že ich všetky "trhneme" a spravíme úlohu, ktorá bude jednoznačne a bezkonkurenčne najťažšia. Tak sme aj spravili.

Avšak po tom, ako sme prišli o dvoch testerov, sme pochopili, že samotný pohľad na túto šifru zabíja. (Poznámka nesúvisiaca so zadaním: predsa len teda existujú blity!)

Pretože nám na vás vcelku záleži, rozhodli sme sa, že úlohu nezverejníme. Ale aspoň vám porozprávame aspoň to, ako sa mala riešiť. Pozor! Pripravte si rozkrojený citrón. Ak by ste počas čítania získali pocit, že umierate, okamžite prestaňte čítať a zahryznite sa do citrónu, to by vás mohlo prebrať.


Samotné riešenie našej šifry by teda vyzeralo takto:
Kontaktujete agenta v električke číslo 8 neďaleko Víťazného námestia. Od neho dostanete kokosový orech, v ktorom je ďalšia správa. Tá obsahuje body, ktorých pospajaním dostanete obrázok krokodíla, to však nebude krokodíl, ale drak, a tak vám bude jasné, kam ísť ďalej. Keď tam prídete, budete si musieť zostrojiť vlastný gramofón a na ňom prehrať polohu nasledujúcej časti šifry. Tá sa nachádza v obci Hustopeče v hospode, ktorej polovica miestnych hovorí Kolchoz. Keď tam prídete, všade v okolí bude desná hmla, ale niekde v nej sa bude ukrývať kód. V ňom nájdete pokračovanie tak, že nakreslíte kruh so stredom v bodke na vhodnom malom i a prečítate písmená, cez ktoré ide. Podľa inštrukcií nájdete odpor, diódu a tranzistor, z ktorých si za pomoci vosku zo sviečky postavíte prijímač, a s tým musíte prísť na pol metra od skrytého vysielača. Po ceste lesom si dávajte pozor, aby sa vám nepritrafilo, že vás postretne opar štojí, ľúta to šelma(?).

Keď prejdete cez les, nájdete tajomnú krabicu, v ktorej hmatom zistíte, čo ďalej: Ďalšiu časť zadania dostanete tak, že vám ju vyhodia na hlavu z lietadla na lúke neďaleko bývalého Gottwaldova. Tá vás pošle ísť si kúpiť takú nadýchanú buchtičku, ako od maminky. Samozrejme, aby ste ju dostali, musíte priniesť kilo marťanského piesku, a máte len dva pokusy a toleranciu 50 gramov! Vyriešenie nasledujúcej časti bude skutočným kameňom úrazu, treba naň jedného dobre vypaseného hada (odporúčaná je boa), xerox, píšťalku, papek, liehovú fixku, špagátik, páčidlo, trám a fľašu kvapalného dusíku. Pri tomto kroku si skutočne budete musieť siahnuť na dno, určite vás ale oheň v srdci poženie ďalej. Už hravo roztriedite paneláky podľa pôdorysu.

Potom vás však neuveriteľne zdržia po lese rozmiestnené papieriky s logickými výrokmi a azimutmi, ale bez akýchkoľvek vzdialeností. A už sa začína rozjasňovať, každý predsa vie, že Gibson je hovno herec! V tomto okamihu vám dôjde, že celá vaša odysea bola úplne zbytočná, nasleduje päť minút smiechu a potom za minútu úlohu vyriešite. To vám ale nepomôže, pretože vás aj tak tesne predbehnú nejakí zatrateni malí krtkovia – žeby to bolo tým, že sú prúdoví?

Aby to nebolo také ťažké, ešte by sme vám na začiatku dali takúto tabuľku:

B: 047CD
E: AM5MA
K: KUP
M: VT
O: ANO
S: B5E
T: LENIVOST