Úloha: chip (f1)

Autor(i): MišoF

zadanie :: riešenie :: diskusia :: poradie riešiteľov


Experimentujeme s chipom. Najskôr si asi všimneme, že výstupné číslo závisí len od vstupného čísla. Ak sa nám chce brute force použiť, vyskúšame prvých pár stovák a zapíšeme si dobré. Ak nie, môžeme sa zamýšľať, a možno vymyslíme, že pre vstup A je výstup rovný (počet deliteľov A) plus 3.

Teraz slovo. Všimnime si, že niektoré jeho písmená sú posúvané "v abecede", a namiesto niektorých sa zjavia úplné haluze. Tieto druhé písmená nazvime došahané. Haluze sa menili podľa zvyšku, aký dávalo vstupné číslo po delení 5. Posun bol o 26+pozícia v reťazci "a...zA...Z0...9-_.".

Nebolo ťažké prísť ani na to, ktoré písmená nám to "došahá", stačilo postupne zadať čísla 1 až (napríklad) 15 a všímať si, čo sa deje. Napríklad pri čísle 15 sú "došahané" písmená s indexom 1 a 5. (Začiatočné písmeno má index 0.) Pri 11 nie je "došahané" nič. Záver je teda taký, že "došahá" to tie pozície, ktoré sa v zadanom čísle (ako cifry) vyskytujú nepárny počet krát.

Zdalo by sa vjso jasno. Potrebujeme číslo s 182 deliteľmi, ktoré má každú cifru párny počet krát. Najmenšie takéto je 265625000000. Lenže to nie je správna odpoveď.

Bol tu jeden chyták. Jedna z haluzí je slovo "trava", ktoré sa nám do názvu tímu celkom hodí. Môžeme si teda dovoliť, aby sa v našom čísle cifra 8 vyskytla nepárny počet krát.

A ešte tu bol ten flag. Ten mal jedinú úlohu: vystrašiť vás. Keď už ste mali číslo aj reťazec správne a nezaškrtli ste flag, vypľulo to úplný nezmysel... a trochu vás ešte pred vyriešením úlohy vydesilo. Aspoň dúfame :-)

Správne riešenie teda bolo "448000000 rULNWIFhaC.GzgN 1".